Ben size burada TFSF Yönetim Kurulu Başkanı olarak bilindik ağdalı sözlerle bir yazı yazmayı değil de, projenin başından beri bu işin koordinatörlüğünü üstlenmiş içinizden biri olarak bir yol hikayesini, olayların perde arkasında yaşananları aktarmak istiyorum. Çünkü bu projenin arkasında çok emek var, bir çalışma sistemi var ve bunun kayda geçmesinde fayda olduğuna inanıyorum.
Aslında MGH Projesine başlarken ne kadar geniş kapsamlı olabileceğini konuşmuştuk editörlerimizle ve iyi kötü bir fikrimiz vardı. Proje, 2017 yılı Ekim ayında başkanlar toplantısında dönemin TFSF Yönetim Kurulu Başkanı A. Beyhan ÖZDEMİR tarafından duyuruldu ve 19 Ocak 2018 tarihinde de derneklerimize katılım çağrısını yaptık. Aynı tarihlerde TFSF yönetimi tarafından Proje Koordinatörlüğüne atandım. Ancak, başvurular gelmeye başladığında beni saran heyecanı yaşamanızı dilerdim. Her geçen gün artan katılımcı dernek ve proje sayısı çok keyif veriyordu. İnsanlar özlemişlerdi böyle çalışmaları, bu ilk tespitti.
Sonra yeni kavramlarla karşılaştık, sevgili Özcan YURDALAN “Kanava” diye bir şey söyledi, ben dahil bir çok kişi ilk kez duydu sanırım. Hatta esprilerini yaptık bir süre, sonra baktık ki olmazsa olmaz bir şeymiş bu “Kanava”. Bize sistemli çalışmanın ilk temelini atmayı öğretiyordu. Proje sonunda bazı Üniversitelerimizin fotoğraf bölümlerinde eğitim sistemi içine girmişti bile bu bizim meşhur “Kanava”.
Katılımcı dernek sayımız 30’ları geçtiğinde 300’ü aşkın fotoğrafçıdan 240 proje önerisi gelmişti bile. Uzun soluklu bir projede yapılması gerekenleri planladık, her derneğin temsilcileri belirlendi ve editörlerimiz 28-29 Mart 2018 tarihinde Ankara’da TFSF Merkezinde onlarla buluştu, her üç editörümüz tek tek anlattı sistemi, yapılması gerekenleri. Son derece verimli bir toplantı oldu.
Koordinatör olarak projeler ve sorular yağmaya başladı, çoğu zaman gece yarılarına kadar hiç bıkmadan usanmadan cevaplar yazdım. Onlardan gelenleri editörlerimize, editörlerden gelenleri ilgili arkadaşlara. Şunu gördük ki dernek temsilcileri ne kadar etkinse çalışmalarda o kadar sağlıklı ilerliyordu.
İkinci tespitim ise, fotoğraf dünyasında olan bizler “Editöryal” bir çalışmaya yatkın değildik. Hepimiz eleştiri ve yorumlara açık olduğumuzu söylesek te, yapımız buna pek izin vermiyordu. Bu beklediğimiz bir şeydi, bazı dostlarımız bu çalışmanın kendilerine uygun olmadığını fark edip ayrıldılar kendi istekleri ile. Hemen belirteyim ne TFSF yönetimi ne de editörlerimiz bir eleme yapmadı. Sonuna kadar sistemli çalışan, zamana uyan, vakit ayıran, konulan kurallara uyan her proje finale kadar geldi.
İkinci aşama fotoğrafları üretecek kişilerle yapılacak toplantılardı. Bunu da editörlerimizin öneri ile gelen çalışmaların yoğunluğuna göre bölge toplantıları şeklinde yaptık. Ben ve üç editörümüz düştük yollara, en az bir hafta sonumuzu bu toplantılarda Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirdik. Projeye fotoğraf veren dostlar yakın illerden kalkıp geldiler bu toplantılara. Tek tek, anlatıldı, dinlenildi ve her birine projeleri ile ilgili ödevler verildi. İlk olarak 12 - 13 Mayıs 2018 de Muğla’da MUFSAT’ın ev sahipliği ile Ege Bölgesi dernek katılımcıları ile buluştuk. Hemen ardından 9 - 10 Haziran 2018 sıcağında Adana’da AFAD ve FOTOGRAFYA’nın ev sahipliği ile Güney ve Güneydoğu illerindeki dernek katılımcıları ile toplandı editörlerimiz. Ara vermeden peş peşe iki toplantı daha yaptık 07 - 08 Temmuz 2018’de EFOD’un ev sahipliği ile Edirne’de Marmara bölgesindeki dostlarımızla ve son olarak ta 14 -15 Temmuz 2018 ‘de Ankara TFSF merkezinde bu kez İç Anadolu ve diğer illerden gelen fotoğrafçılarla buluştuk. Her toplantı sonrası editörlerin istediği fotoğraflar gelmeye başladı koordinatör olarak bana. Tüm bu fotoğraflar gruplandırıldı ve üç editörümüze yollandı. Editörlerimiz birbirinden bağımsız bir şekilde her fotoğraf için yorumlar yazdılar ve bana gönderdiler ben de ilgili dernek temsilcilerine. Dile kolay yaklaşık 7200 fotoğraftan bahsediyoruz. Editörler bunlara 150 word sayfasını aşkın yorumlar yazdılar. Kitap yazıldı desem yalan olmaz.
28 Temmuz 2018’de editörlerimiz, TFSF Başkanı A. Beyhan ÖZDEMİR ve ben İzmir’de bir araya gelerek genel bir değerlendirme toplantısı yaptık ve yol haritamızı belirledik.
2019 yılı projenin devam yılı idi, fotoğraflar geliyor, editörler tek tek inceliyor, yorumlar öneriler devam ediyordu. Birer birer olgunlaşan çalışmalar verilen emeğin karşılığı olarak ortaya çıkıyordu.
Her projeye en az 80 fotoğraf seçilerek gelmişti, tüm bu fotoğrafları değerlendirmek için 01 - 06 Şubat 2019 tarihleri arasında editörlerimiz Kuşadası’nda Kültür Merkezi KUAKMER’de kampa girdi. Her proje tek tek incelendi bu altı gün boyunca, bu süreçte editörlere arada bir ekmek ve su verdiklerini söylediler. KUAKMER sorumlusu değerli Eylem AKGÜN’e destekleri için şükranlarımı sunarım.
9-10 Şubat 2019 BODFAD ev sahipliğinde Bodrum’da, 16-17 Şubat 2019 MFD ev sahipliğinde Mersin’de ve 23-24 Şubat 2019’da Ankara’da TFSF merkezinde son seçki toplantıları yapıldı.
Son fotoğraflar teslim edildiğinde bunun işleme süreci başladı, profesyonel bir yardım alındı bu süreçte. Bu devam ederken proje yazıları, fotoğraf altı yazıları, özgeçmişler gelmeye başladı. Bunların toparlanması ve farklı bir göz tarafından son okuma yapılması gerekli idi. Bu sırada Raziye KÖKSAL KARTAL yetişti imdadımıza, süratle toparladı çalışmaları.
Tüm toplantılarda bu projenin hedefleri konusunda söylediğimiz birkaç konu vardı. Öncelikli hedefimiz fotoğrafçılarda bir proje çalışma sistemi, yönetimini geliştirmek ve uygulamak. Bunu başardığımızı söyleyebilirim. Projesini bir şekilde sonlandıramayan dostlarımız bile kabul ettiler bunu.
Ortaya çıkacak projelerin nasıl değerlendirileceği konusunu her toplantıda katılımcılara da sorarak kararlaştırmaya çalıştık. Bunun sonucunda birinci öneri olarak üst tema başlıkları ile gösteriler hazırlamak ve bunları derneklerde ve çeşitli mekanlarda paylaşmak idi. Bunun için editörlerimizin denetiminde AFSAD’tan Cem DEMİR yoğun bir mesai harcayarak sunum paketlerini hazırladı, ellerine emeğine sağlık. Şu anda düzenlenecek iki günlük etkinlik için bir program taslağı ile hazır bir hale gelmiştir. Çok keyifli bir gösteri günleri olacaktır eminim.
İkinci hedefimiz bu projeyi sanal ortama çıkartarak, sadece Türkiye’nin değil dünyanın izlemesini istedik. TFSF yönetimi olarak bunun alt yapısı için titiz bir çalışmaya başladık. Yine editörlerimizin önerilerine uygun bir tasarım ve sistem kurmaya çalıştık. Çoğu zaman sabahlara kadar çalışarak, tek tek inceleyerek şu anda gördüğünüz web tasarımı Onur DEMİRKAPI ve Çağdaş SAYGILI tarafından sıfırdan kodları yazılarak yapıldı. 200’e yakın banner hazırladı Burak DURHASAN, teşekkür ederim. Bu web portalı bize ek bir iş daha getirdi o da tüm yazıların İngilizceye çevrilmesi. Bu konuda değerli Nurulhude BAYKAL’dan profesyonel yardım, çok teşekkürler. Yabancı dilde olması çok önemliydi. Çünkü şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Türkiye dışında hiçbir fotoğraf federasyonunda böyle uzun soluklu, geniş katılımlı, kendine özgü, yoğun bir çalışma yapılmamıştır ve bunun duyurulması önemli idi. Umarım beğenirsiniz.
TFSF yönetimi olarak söz vermediğimiz ama yapmayı planladığımız son bir hedefimiz daha var o da bu çalışmanın basılı yayın hale gelmesi. Tema başlıkları üzerinden fasikül olarak bir yayın planı içindeyiz, umarım bunu da gerçekleştiririz. Bundan sonraki gösteri ve yayın konularında devam eden süreci TFSF tarafından yeni koordinatör olarak atanan Sayın Ünal ÖZFUÇUCU yönetecektir. Yani proje hala devam etmektedir.
Son söz olarak, başta hiçbir maddi beklenti içine girmeden ilk andan itibaren son derece disiplinli bir çalışma sistemi ile emek emek bu projeyi gerçekleştiren değerli editörlerimiz Özcan YURDALAN, Aykan ÖZENER, ve Yusuf ASLAN’a TFSF yönetimi olarak sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca her aşamada bana yardımcı olan TFSF’nin sekretaryasını yürüten Ferhat SARIKOÇ’a ve yukarıda belirttiğim sistem içinde çaba sarf eden tüm dernek temsilcilerine, katılımları ve fotoğrafları ile bu projenin gerçekleşmesine neden olan tüm fotoğrafçı dostlarıma, ismini unutmuş isem beni affetmesi dileği ile tüm emeğe geçenlere şükranlarımı sunuyorum.
Sevgi ve saygılarımla.Koordinatör ve Editörlerin
Kat Ettiği Yol (km)
Toplantıların
Toplam Süresi (saat)
Toplam
Toplantı Günü
Yapılan
Toplantı Sayısı
Değerlendirilen
Fotoğraf Sayısı
Fotoğraflara
Yapılan Yorumlar (sf)
Katılan Dernek
(Başlangıçta)
Katılan Dernek
(Bitişte)
Katılan Hikaye
Sayısı (Başlangıçta)
Katılan Hikaye
Sayısı (Bitişte)
Katılan Fotoğrafçı
Sayısı (Başlangıçta)
Katılan Fotoğrafçı
Sayısı (Bitişte)