Siyah Kelebekler

Adana’nın tarihi yerlerinden biri olan Büyük Saat ve çevresinde eskiden beri gündüzleri ticaret yapılır, akşamları ise iş yerleri kapanır kapanmaz sokaklara masalar taşınır, mangallar yakılır, müzik sesleri yükselmeye başlar.

Siyah Kelebekler, burada müzik yapan gruplardan biri. Grubun yöneticisi Salim Pepedil, ud-cümbüş çalıyor, şarkı söylüyor. Çocukken mahalle düğünlerinde çalıp söylemiş, daha sonra gazinolarda sahneye çıkmış, hatta ünlü ses sanatçılarının arkasında çalmış. Evli ve üç çocuğu var. Çocukların hepsi üniversite okumuş. Ekonomik sıkıntılardan dolayı çok mutsuz. Yıl sonunda işi bırakmayı düşünüyor.

Naci Pepedil, darbuka çalıyor. Özel sektörden emekli olduktan sonra gruba katılmış. Evli ve iki çocuğu var. Biri üniversite bitirmiş, diğeri bu yıl üniversite sınavına girecek. Ağabeyi gibi o da işi bırakmayı düşünüyor.

Ferit İpin, hello ve davul çalıyor. Ailesi, Selanik’ten göç etmiş. Baba mesleği olan müzisyenlikle hayatını kazanıyor. Yaşadıkları evin her odasında bir kardeşi ailece kalıyor. Evli ve bir çocuğu var. Eşi annesine bakıyor. Yaşam şartları zor, çok borçları var, ödemekte zorlanıyorlar. Hayat devam ettikçe bu işi yapacağını söylüyor.

Feridun İpin, klarnet çalıyor. Evli ve iki çocuğu var. Ağabeyi Ferit’le aynı evi paylaşıyorlar. Onun da ekonomik sorunları var. Bu nedenle ekstra işlere gidiyor. Bu iş onu bırakıncaya kadar o işini bırakmayacak.

Feridun İpin’in oğlu Tolga grupta keman çalıyor. Evli ve iki çocuğu var. Doğduğundan beri müziğin içinde. Hayatı boyunca bu işi yapacak.

Siyah Kelebekler ard arda gelen zamlardan çok etkilenmiş. Mekanlara gelenlerin sayısı azalmış. Hafta içi nerdeyse boş geçiyor. Müzisyenlere eskisi kadar bahşiş veren kalmamış. İşe mutsuz gelip gidiyorlar.