1950-80 yılları arasında Türk sineması Adana’yı çok etkiledi. Adana da Türk sineması üstünde bir o kadar etkili oldu. Birçok yapımın senaryo akışında ve oyuncu seçiminde Adanalı izleyicilerin beğenisi dikkate alınırdı. Vizyona giren filmlerin gişe yapıp yapmayacağı Çukurova’da anlaşılırdı.
Sabri Şenevi o yıllarda sinemaya heves etmiş küçük bir çocuktur. Babasının tenekeci dükkanının karşısında bulunan iki sinemada çöpe atılan afişleri ve film parçalarını toplar.
Biraz daha büyüyünce sinemalarda gazoz satıcılığı, teşrifatçılık, derken makinist yardımcılığı ve makinistlik yapar. Bu arada sinema afişleri, filmler, makine parçaları gibi sinemayla ilgili ne varsa toplar ve kendi arşivini oluşturur. Sevdası sinema olur, hiç evlenmez.
Şimdilerde altmışına merdiven dayamış o çocukla, aradan elli yıl geçtikten sonra tanıştık. Sinema tutkusu devam ediyordu. 2011 yılından beri Adana’nın Alidede Mahallesi’ndeki küçük sinemasında özel gösterimler yapıyordu. Sinemanın yanında bir teneke atölyesi vardı ve atölyenin bir bölümünü yıllardır biriktirdiği malzemelerle mütevazı bir “sinema müzesi” haline getirmişti.