M.Ö. 5000 M.Ö. 5000 yılından beri işlediğimiz bakır, yemek kabı olarak kullanılmaya başlayınca kalaylanması gerekti. Günümüzdeki mutfaklarda alüminyum, çelik, teflon tencereler bakır kapların yerini aldı. Yine de bazı evlerde, geleneksel düğün yemeklerinde ya da nar ekşisi, pekmez, keşkek yapımında kalaylı bakır kazanlar halen kullanılıyor. Bunlarda yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğu biliniyor.
Genellikle ekip halinde çalışan gezgin kalaycılar gittikleri yerde bazen bir hafta bazen bir ay kalabiliyorlar. Evlerinden uzakta ve oldukça elverişsiz koşullarda çalışıyorlar. Kullandıkları asit buharı, kalay eriyiği ve kostik (sodyum hidroksit) nedeniyle iş sağlığı ve iş güvenliği koşullarının hiçbirine sahip değiller. Bakırı aydınlığa kavuşturan ustalarla birlikte geçirdiğimiz zaman sayesinde kalaylanmış kaplarda pişen yemeklerin lezzetini artık daha iyi alabiliyoruz.